Welkom

Welkom op de site van Niftrik.

Deze site wordt u aangeboden en onderhouden door de Leefbaarheidsgroep.

 
 

Laatste 5 berichten

Dienstenveiling met Afterparty
2018-09-16

Dienstenveiling Niftrik.

 

 


Aankondiging: goederen- en dienstenveiling Niftrik. 26 Oktober 2018 met afterparty aanvang 20.00uur.


Al vele jaren maken we met veel plezier gebruik van ons verenigingsgebouw de Waayershof. Dit is een plek waar heel Niftrik graag komt en geniet van het verenigingsleven.  Om de Waayershof gezelliger en toegankelijker te maken, willen we met alle verenigingen wat aan het verouderde interieur doen. Tegelijkertijd is dit een mooi moment om hierin ook het terras mee te nemen.   In de wandelgangen is het idee ontstaan om dit middels een Goederen- en dienstenveiling te financieren.


Ons plan: een goederen- en dienstenveiling om op die manier met zijn allen geld in te zamelen voor het verbeteren van het interieur van onze Waayershof.  
 
Een goederen- en dienstenveiling kan natuurlijk niet zonder goederen/diensten.  Zoals we allemaal weten beschikken de leden van onze verengingen en alle inwoners van Niftrik over veel talent. Laat je talent spreken, bied jouw dienst aan en draag op deze manier bij aan een verbeterde Waayershof. Uiteindelijk hebben we hier allemaal profijt van.
 
Wat kan je zoal aanbieden:  Voor iemand de hond uitlaten.  2 deuren afhangen.  Vier gangen diner bij je thuis voor twee personen.  Dagje mee in de vrachtwagen.  Fotoshoot van een uur.  Gesigneerd voetbalshirt.  Voor iemand appeltaart bakken.  Het verstellen van kleding o.a. broek korter maken of rits inzetten of iets dergelijks.  Een rit op een Harley Davidson (achterop natuurlijk)
 
Iedere dienst of aanlevering van goederen is terug te vinden op de website: www.dienstenveilingniftrik.nl Deze diensten/goederen worden kosteloos aangeboden.
 
Alle inkomsten zijn uitsluitend bestemd voor verbetering van de benedenverdieping van de Waayershof.  U kunt uw dienst/product aanbieden via de website of email: mail@dienstenveilingniftrik.nl  Vanaf 22 September 2018 kan er via de website geboden worden op de aangeboden diensten/producten. U kunt tot 26 Oktober 2018 online bieden. Deze biedingen zullen het startbedrag zijn waarmee deze diensten en producten (kavels) op 26 Oktober 2018 bij opbod geveild zullen worden.
 
Dit zal een feestelijke avond worden dus laat jullie creativiteit z’n werk doen!   Zet deze datum alvast in uw agenda!! Meer informatie volgt.  
 
Met vriendelijke groet, Namens alle Niftrikse verenigingen, Commissie goederen en dienstenveiling Niftrik.
 
N.B.: Heb je vragen of is iets niet helemaal duidelijk? Mail dan naar mail@dienstenveilingniftrik.nl of Bel: Willem Hendriks 06-51335139 of Rens van Stippent 06-29115704


Start campagne glasvezel in buitengebied!!!
2018-09-11

Start campagne glasvezel in buitengebied!!!

Afbeeldingsresultaat voor glasvezel buitenaf


Start campagne glasvezel in buitengebied

Wijchense bewoners worden op 26 september in zaal Verploegen aan de Woeziksestraat 100 ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden. 

Goed nieuws voor bewoners van het buitengebied van Gelderland Midden en Zuid. ‘Glasvezel buitenaf’ start namelijk de glasvezelcampagne. Daarmee komt snel internet heel dichtbij. Bewoners kunnen zich vanaf nu tot 19 november 2018 inschrijven voor een glasvezelabonnement. Als 50% dit doet, gaat de aanleg door. 

Glasvezel voor de hele regio
Het doel van Glasvezel buitenaf is om het buitengebied van de gemeenten in de hele regio Arnhem-Nijmegen te voorzien van glasvezel. In totaal gaat het om zo’n 7.000 huishoudens in (delen van) de volgende gemeenten: Wijchen, Arnhem, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden en Zevenaar, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen.

Aanbod voor alle bewoners hetzelfde
Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod. Ze kunnen kiezen uit een glasvezelabonnement voor internet, televisie en/of telefonie bij één van de vijfdienstaanbieders: Caiway, CBizz, Delta, Fiber en Helden van Nu. Naast dit abonnement, betalen zij een vastrechtvergoeding voor het gebruik van het glasvezelnetwerk en de glasvezelaansluiting. Bewoners kunnen kiezen tussen een maandelijks bedrag van 15 euro of een eenmalige afkoop van 1900 euro. Beslissen ze voor 15 oktober 2018 dan betalen ze eenmalig slechts 1600 euro.

Informatieavonden voor meer informatie
De komende dagen ontvangen alle bewoners die in aanmerking komen voor glasvezel een persoonlijke uitnodiging voor de informatieavonden. Glasvezel buitenaf kiest ervoor om bewoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit Glasvezel buitenaf te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

Vraag glasvezel buitengebied groot
Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van Glasvezel buitenaf. Eerder werden glasvezelcampagnes in grote delen van het land succesvol afgerond. Ook in de buurt, bijvoorbeeld in gemeente Wageningen, Renkum en Doesburg.

Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl


Wijchen en Beuningen willen samen optrekken bij nog meer windmolens
2018-09-09

Wijchen en Beuningen willen samen optrekken bij nog meer windmolens.

Afbeeldingsresultaat voor windturbine


WIJCHEN/BEUNINGEN/DRUTEN Wijchen wil graag meer overleg met buurgemeenten Beuningen en Druten over het plaatsen van windmolens. Beuningen vindt dat prima, maar hamert er op dat de procedures voor de huidige plannen - langs de A73 bij Knooppunt Ewijk - vooral gewoon doorgaan. 

Afbeeldingsresultaat voor windturbine

,,Ik wil wat windmolens betreft graag meer met Beuningen en Druten optrekken. Mogelijk kunnen we tot een gezamenlijke locatie komen", zegt Wijchens duurzaamheidswethouder Titus Burgers. ,,Want in de praktijk zie je dat vrijwel altijd locaties aan de grenzen van de gemeenten - in het buitengebied - in beeld zijn. Mogelijk kunnen we met Beuningen en Druten tezamen een gedragscode opstellen."

Wijchen heeft al zo'n gedragscode: een eisenpakket op het gebied van draagvlak en overlastbestrijding, waar initiatiefnemers voor windmolens aan moeten voldoen. 

Beunings wethouder Piet de Klein vindt het prima om met de buren om de tafel te gaan zitten, maar hamert er op dat de huidige plannen voor vier of vijf windmolens langs de A73 daarvoor niet worden stopgezet. ,,Wij varen onze eigen koers, met dit windmolenlocatieplan langs de A73." 

Overleg met de buren uit Wijchen en Druten is wat De Klein nuttig om te praten over nog meer windmolens. ,,Want in de regionale doelstellingen moet meer gebeuren. Nijmegen kan geen windmolens midden op het Keizer Karelplein zetten, maar zal ook voor schone energie moeten zorgen." 

Ook voor Burgers betekent het nieuwe, gewenste overleg met Beuningen en Druten niet de huidige plannen voor drie windmolens aan de Schoenaker bij Woezik in de wachtstand gaan. ,,Wel voor de extra windmolens die er mogelijk in regionaal verband mogelijk nog aankomen." Druten verwacht binnen een maand met concrete locatievoorstellen voor windmolens te komen om aan de eigen schone energiedoelstellingen te voldoen. 

Overigens is Burgers niet van plan de evaluatie van het windmolenproces tot nu toe - omvat in een gedragscode - eerder dan volgend jaar te evalueren. Daardoor weet Wind in Wijchen - de initiatiefnemers voor de Wijchense molens aan de Schoenaker - komend half jaar nog niet waar het aan toe is. 

,,Vanaf de zijlijn kijkt nog een aantal projectontwikkelaars mee. Wellicht willen zij ook wel windmolens op Wijchens grondgebied bouwen, alhoewel ze nog geen concrete plannen hebben. Dat moet je niet halverwege de spelregels veranderen door vervroegd de windmolenprocedures tot nu toe te gaan evalueren." Alleen de Wijchense gemeenteraad zou zo'n versnelde evaluatie van de gedragscode kunnen afdwingen. 


Honden mogen voorlopig weer los in de Loonse Waard
2018-09-04

Honden mogen voorlopig weer los in de Loonse Waard

 

De gemeente Wijchen meldt: “Onlangs maakten wij op deze gemeentepagina’s bekend dat honden in de Loonse Waard en in de uiterwaarden van de Maas bij Balgoij voortaan aan de lijn moeten. Dit om een aantal kwetsbare diersoorten in het gebied te beschermen. De nieuwe maatregel volgde na overleg met natuurbeschermers. Zo zijn er serieuze zorgen geuit over het verstoren van diverse kwetsbare dieren door veel loslopende honden.

Een aantal natuurbeschermers heeft inmiddels aangegeven dat het invoeren van een totaal losloopverbod in het gebied misschien toch te ver gaat. Veel hondenbezitters vinden dat ook. Reden voor wethouder Paul Loermans om de kwestie op korte termijn opnieuw te bekijken. “Velen blijken het losloopverbod in het hele gebied te ingrijpend te vinden. Die kritische geluiden krijgen we ook van natuurbeschermers. Daarom gaan we nu opnieuw met elkaar in gesprek. Dit moet leiden tot een beter gedragen oplossing. De bordjes die we pas hebben geplaatst, halen we weg. Honden mogen daar voorlopig dus weer loslopen. Wel willen we de mensen vragen rekening te houden met de kwetsbare dieren die in het gebied leven.”

Volgens de wethouder blijkt inmiddels dat ook de manier waarop het verbod is ingesteld procedureel niet klopte. “Daarin zijn we wellicht te snel gegaan. Zo blijkt nu dat het college en de raad er een besluit over hadden moeten nemen en dat is niet gebeurd. Ook dat gaan we natuurlijk herstellen.””


Kerk H.Damianus 75 jaar,
2018-08-29

75 JAAR H. DAMIANUS KERK NIFTRIK.

Gerelateerde afbeelding


Kerk Damianus 75 jaar,

Afbeeldingsresultaat voor kerk niftrik

Het kerkgebouw H.Damianus aan de Kerkstraat bestaat 75 jaar. Voor een kerkgebouw in een dorp is het een vrij nieuwe kerk. De oorzaak komt door de 2e wereldoorlog. De Nederlanders wilden voorkomen dat het Duitse leger vanuit de kerk en huizen die boven de dijk uitstaken een vrij schootsveld hadden naar Brabant en daarom werden deze gebouwen afgebrand. De kerk werd van binnen met stro  bezaaid om het vuur aan te wakkeren. Er werden tijdelijk in een boerenschuur diensten gehouden. Al snel werd er en nieuwe  kerkschuur gebouwd achter een nieuwe woning die tijdelijk als pastorie fungeerde en waarin de nieuwe pastoor Jos van der Loo tijdelijk zijn intrek nam. Hij werd de bouwpastoor van de nieuwe huidige kerk aan de Kerkstraat nr 11.  De kerk werd voor 90% gebouwd op kosten van de Nederlandse staat. De architect F. Schütz uit s’Hertogenbosch ontwierp een kerk naar voorbeeld van de Delfse school. De eerste steen werd gelegd op 16 juli 1941 door Annie Reys onder toeziend oog van Pastoor Jos van der Loo en kerkmeesters Johan Uijen en Jacobus Reys. Het is een eenvoudig opgebouwde kerk met karakteristieke toren met ui-vormige top met bol, kruis en haan. De kerk heeft een leien dak dat aan de achterzijde onlangs is vervangen. De architect wilde een dorpsplein creëren met kerk en pastorie, school, onderwijzerswoning en veldwachterswoning, postkantoor en centraal een dorpspomp.  In de kerk zijn 2 rijen banken met in totaal  140 zitplaatsen. Voorin altaar, rechts een Mariabeeld en  links een stenen preekstoel. De trap naar het koor telt slechts 19 treden . De kerk heeft prachtige glas in lood ramen. Omstreeks  1975 zijn de 2 biechtstoelen en de communiebank verdwenen. Van een gedeelte van de communiebank is een stenen altaar gemaakt. Omstreeks 2005 is op initiatief van Jos van Minderhout onder de toren een Mariakapelletje gemaakt dat bij goed weer dagelijks is geopend.

De inwoners van Niftrik zijn verknocht aan hun kerk. Blij Dat we het 75-jarig bestaan feestelijk kunnen vieren met begeleiding van zangkoor en hulde van het Gilde St. Damianus. De viering is zondag 02 september om 11.00 uur.

Afbeeldingsresultaat voor kerk niftrik

 


Wat vindt u van de zomerinzameling gft?
2018-08-21

Wat vindt u van de zomerinzameling gft?


Wat vindt u van de zomerinzameling gft?

De gemeente Wijchen meldt: “Bij wijze van proef hebben wij dit jaar in de zomermaanden iedere week de gft-containers geleegd. Dit stopt 3 september. Wij willen graag van u weten wat u ervan vindt dat we in de zomer iedere week de gft-container hebben geleegd. Daarom hangen wij in de laatste week van augustus 1.000 hangers aan gft-containers.

Inzenders maken kans op VVV-bon
Op de hangers staan vijf vragen over de zomerinzameling. De hangers hangen wij helemaal willekeurig en verspreid over de hele gemeente aan de containers. U kunt de vijf vragen snel en anoniem invullen. De hanger stuurt u in een envelop gratis naar ons terug. Uiterlijk 28 september moet de ingevulde hanger weer bij ons terug zijn. Onder de inzenders verloten wij vijf VVV-bonnen. Alle informatie staat op de hanger.

Volgend jaar weer een zomerinzameling?
Wij gaan nu bekijken of veel mensen gebruik hebben gemaakt van de zomerinzameling van gft. En met de antwoorden op de hangers bekijken we wat de inwoners ervan vonden. Later dit jaar besluit de gemeenteraad of de gft-containers volgend jaar zomer weer iedere week worden geleegd.”


Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal
2018-08-19
Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Het trefpunt in uw gemeente” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto´s betrekking hebben op het thema. Wat is het trefpunt in uw gemeente, waar komen oud en jong bijeen? Denk aan het dorpsplein, cultuurhuis of misschien wel de kermis of ander evenement, wat kenmerkend is voor uw gemeente en voor de Euregio Rijn-Waal.

Iedere deelnemer kan max. drie foto’s inzenden. Deze dienen digitaal óf afgedrukt (min. formaat 13 x 18 cm) te worden ingezonden en moeten voorzien zijn van titel, plaats van opname, naam, telefoonnummer en e-mail adres van de fotograaf.

Het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal kiest de mooiste foto’s. De winnaars krijgen begin december bericht en worden op 17 december tijdens de eindejaar bijeenkomst gehuldigd. De twee mooiste inzendingen uit Nederland en die uit Duitsland worden bovendien met een geldprijzen van resp. 200 en 100 euro beloond. Over de beslissing van het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal kan niet worden gecorrespondeerd.

Voor alle ingeleverde foto´s verkrijgt de Euregio Rijn-Waal de gebruikersrechten onder naamsvermelding van de fotograaf. De ingeleverde foto´s worden eigendom van de Euregio Rijn-Waal.

De foto´s kunnen tot 31 oktober 2018 in een gesloten enveloppe onder vermelding van “Fotowedstrijd” ingestuurd worden naar Euregio Rijn-Waal, Postbus 220, 7040 AE ´s-Heerenberg of digitaal naar info@euregio.org.

 

Alle informatie over de fotowedstrijd kunt u nalezen op www.euregio.org/fotowedstrijd2018.

Kijk ook eens voor subsidiemogelijkheden binnen de Euregio.


Kindervakantieweek Niftrik en Batenburg
2018-08-13

Kindervakantieweek Batenburg/Niftrik begonnen!


Het thema van de leuke kindervakantieweek van 13 t/m 16 augustus voor alle basisschoolkinderen van Batenburg en Niftrik is dit jaar ‘Cowboys en Indianen’. Op maandag 13 augustus was de start met 80 kinderen die al superleuk was met het hutten bouwen en knutselen!
Woensdag is de gezellige afsluitende feestavond en dan zijn we natuurlijk ook bij!


Boete voor snor-, bromfietsers en scooters die rijden in het centrum van Wijchen!!!!!
2018-08-12

Boete voor snor-, bromfietsers en scooters die rijden in het centrum van Wijchen!!!!!

Afbeeldingsresultaat voor verboden voor snorfietsen


 

Foto:

Vanaf de toegangspalen naar het centrum van Wijchen mogen snor- en bromfietsen niet verder rijden. Helaas gebeurt dit wel. De bezoekers en winkeliers van het centrum hebben hier veel last van. Ook ontstaan er verkeersonveilige situaties.

Daarom gaan  medewerkers van de gemeente Wijchen extra controleren op snor- en bromfietsen die door het centrum rijden. Met bromfietsen worden ook scooters bedoeld. Overtreders krijgen een boete, deze kost ongeveer 65 euro.

Waar mogen ze niet rijden
Het verbod op het rijden met een snor-, bromfiets of scooter geldt in het afgesloten deel van het centrum van Wijchen. Dat zijn de Touwslagersbaan, de Burchtstraat, de Markt, de Sterrebosweg, de Spoorstraat, de Kasteellaan vanaf de beweegbare paal. Ook geldt dit verbod op een deel van de Oosterweg. Dit is met verkeersborden aangegeven. 


Windmolens in Wichen
2018-06-21

Geen windmolens in Wijchen? Of toch wel?


Wijchen wil in 2040 energieneutraal zijn. Om dat te bereiken zijn er diverse maatregelen nodig. Een daarvan is het opwekken van windenergie zoals op veel plaatsen al gebeurt. En in Wijchen zit daar nu net de uitdaging. 

Wijchen heeft 2 jaar geleden een Gedragscode opgesteld waarin kaders staan waaraan windmolens moeten voldoen. En die kaders zijn zo streng dat eerdere initiatiefnemers geen heil meer zien in windmolens in Wijchen, zo blijkt recent uit de media. En dat terwijl er in Beuningen een coöperatie in oprichting is die 4 of 5 windmolens gaat neerzetten met een hoogte die door de gedragscode van Wijchen wordt uitgesloten. Een deel van de opbrengst van de windmolens komt overigens ten goede aan de gemeenschap in Beuningen.

En hoe gaat het dan verder in Wijchen? Ja, dat vraagt Marlien Joosse CDA-raadslid zich ook af. En daarom heeft ze hierover schriftelijke vragen gesteld aan het College. Want terwijl, zoals gezegd, in Wijchen een limiet wordt gesteld aan de hoogte van de windmolens, deze in Beuningen wel worden neergezet. En die vanuit de dorpsranden van Bergharen, Hernen, Leur en Woezik te zien zullen zijn. Hoe langer Wijchen wacht met een goed plan hoe meer kans er is dat de Provincie noodzaak ziet om in te grijpen en er voor de inwoners van Wijchen weinig meer te kiezen zal zijn.

Kortom het is de hoogste tijd voor een goed plan hoe we bereiken dat ook Wijchen in 2040 energie neutraal is. Daarom heeft het CDA deze schriftelijke vragen ingediend.

Ingediend op: 20 juni 2018

Aanleiding:

Wijchen heeft de ambitie in 2040 energieneutraal te zijn. Dit betekent dat het energieverbruik zo laag mogelijk moet zijn en dat het restant duurzaam binnen de gemeentegrenzen wordt opgewekt.

Op 4 februari 2016 heeft de gemeenteraad een nulmeting vastgesteld. Hieruit blijkt dat bij de opwekking van duurzame energie ook wind als bron nodig is. Ook is door de gemeenteraad een ‘Gedragscode Windenergie’ vastgesteld. Met deze strengere regels is Wijchen uniek in de verre regio.

In februari 2018 gaf de wethouder daarover in de Gelderlander aan:

“Maar hij (=de Gedragscode) moet ook niet zo knellend zijn dat bijvoorbeeld de windmolens bij Bijsterhuizen er niet kunnen komen. Vanuit de provincie Gelderland komen signalen dat we snel de tijd van vrijblijvendheid voorbij zijn. Het is belangrijk dat we de regie rond de bouw van molens zelf in de hand houden.”

Het is nu 2,5 jaar later en initiatiefnemers geven aan dat met de huidige Wijchense regels geen windenergie mogelijk is. De ambities van de gemeenteraad kunnen vooralsnog niet worden waargemaakt.

Gelijktijdig zijn locatieplannen in buurgemeente Beuningen vergevorderd. Uit visuele projecties blijkt dat de geplande windmolens in onze dorpen Bergharen, Hernen, Leur en Woezik zeer goed zichtbaar zijn.

Het CDA Wijchen wil graag weten hoe het college aankijkt tegen deze ontwikkelingen. Daarom stelt het nu de volgende vragen:

  • Hoe kijkt het college aan tegen de uitlating van initiatiefnemers van windenenergie dat: “De financiering van een windmolenproject in Wijchen ondoenlijk is door de strenge regels in de gemeente”?
  • Acht het college het reëel haar doelstelling Wijchen energieneutraal 2040 te halen zonder de inzet van windmolens?
  • Zo niet, wat betekent dit voor de ‘Gedragscode Windenergie’?
  • Is het college zich bewust dat wanneer Wijchen niet tijdig met een plan komt de Provincie dit kan gaan bepalen, waardoor minder inbreng voor bewoners mogelijk is en minder kans is dat er rendement terugvloeit naar de Wijchense gemeenschap?
  • Kennelijk is het in de buurgemeente Beuningen wel mogelijk 3 tot 5 windmolens te plaatsen. Hoe verklaart het college dit in relatie tot dat dit in Wijchen tot nu toe onmogelijk blijkt te zijn?
  • In hoeverre is de gemeente Wijchen in overleg met de gemeente Beuningen over de windmolenlocaties aldaar en de (ruimtelijke) gevolgen die dit heeft voor Bergharen, Hernen, Leur en Woezik?
  • Op welke wijze stelt het college de inwoners van Bergharen, Hernen, Leur en Woezik hiervan tijdig in kennis en hoe neemt het de gemeenteraad hierin mee?
  • Welke plannen zijn er voor windmolens in onze andere buurgemeenten en hoe raken deze (ruimtelijk) onze gemeente?


Verkeer van `Verkeersplaza`
Regionieuws NB oost

Struin kalender


Sponsors

de Haar keukens
Your Style
Buurtsuper Lamers
Van Stippent
Van Stippent vliegengordijnen
Frank Lemmers bouw
Autobedrijf A van den Berg