Laatste berichten

De bladkorven worden weer geplaatst
2018-10-15

De bladkorven worden weer geplaatst!!!


Vanaf maandag 15 oktober start de gemeente Wijchen weer met het plaatsen van bladkorven. De bladkorven worden grotendeels op dezelfde locaties geplaatst als voorgaande jaren.

bladkorf

De gemeente: “Met de bladkorven willen wij graag meewerken aan een schone straat. De volgorde van plaatsing hangt af van de periode waarin de bomen hun blad verliezen. Op www.wijchen.nl vindt u een lijst waarin staat waar en wanneer wij een bladkorf in uw straat zetten.

Wanneer worden de bladkorven geleegd?
Door de week heen legen we in Wijchen de bladkorven. Is de bladkorf in uw straat al eerder vol? Dan kunt u dit digitaal melden bij de wijkbeheerder via de MijnGemeente App of  www.wijchen.nl/meldingdoen. Bladkorven in de kerkdorpen legen we alleen wanneer bewoners doorgeven dat ze vol zijn.

Aanvragen nieuwe bladkorven
Wij plaatsen alle bladkorven die we hebben. U kunt helaas geen nieuwe bladkorven aanvragen. We nemen deze vragen dan mee naar volgend jaar. Valt het blad sneller, dan kan er misschien een bladkorf eerder vrij komen.

Hoe gebruikt u de bladkorf?
Voor het gebruik van de bladkorven hebben wij een aantal regels opgesteld:

  • In de korven hoort alléén bladafval. Dus geen takken en snoeiafval.
  • In de korven mag u alleen het bladafval doen van gemeentebomen. Het is dus niet de bedoeling dat u hier uw snoei- of tuinafval in doet.
  • Afval zoals lege flessen, vuilniszakken en plastic zakken met afval mogen niet in de korven.
  • Bij misbruik, vernieling of diefstal van onderdelen halen wij de korf weg.”


Haagse VVD wil haast met aanpak files op A50 tussen Wijchen en Oss
2018-10-10

Haagse VVD wil haast met aanpak files op A50 tussen Wijchen en Oss!!!!

Afbeeldingsresultaat voor knooppunt bankhoef file


WIJCHEN - De VVD-Tweede Kamerfractie begint zich te roeren in het fileleed op de A50 tussen Gelderland en Brabant. Kamerlid Remco Dijkstra wil dat er haast gemaakt wordt met het zoeken naar oplossingen.

Dijkstra heeft hierover maandag Kamervragen gesteld aan verkeersminister en partijgenoot Cora van Nieuwenhuizen. Hij wil graag weten hoeveel geld nodig is om 'de ergste problematiek' op te lossen; en wat nodig is voor een totale, definitieve oplossing. Maar bovenal wil hij van de minister weten hoe op korte termijn extra geld naar de A50 kan, bijvoorbeeld door de provincies Gelderland en Noord-Brabant een wegverbreding te laten voorfinancieren

Van 70 naar 12

Drukte op knooppunt Bankhoef vanuit de lucht. © Gerard Verschooten

De A50 tussen de knooppunten Bankhoef bij Wijchen en Paalgraven bij Oss was vorig jaar de hoogste nieuwkomer in de nationale filetop-50: met stip van plek 70 in 2016 naar plek 12. De twee maal twee rijstroken kunnen het samenkomen van de snelwegen A50 en A326 aan de noordzijde en A50 en A59 aan de zuidzijde niet aan. De filedruk - een berekening van lengte en duur - werd in één jaar tijd 2,5 keer zoveel. In zowel de avond- als ochtendspits staan er files, waarbij die aan Gelderse zijde voor de meeste vertraging zorgen. 

Aandacht van de VVD als grootste regeringspartij voor het vastlopende verkeer op de A50 is een belangrijke stap voorwaarts. Ook de minister noemde twee weken geleden bij BNR-nieuwsradio de A50 heel expliciet als voorbeeld van een weggedeelte waarvoor ze nog geen budget heeft, maar die wel dringend aan een oplossing voor de vele files toe is. 


Nieuw hondenbeleid Loonse Waard pas vanaf 1 januari
2018-10-07

Nieuw hondenbeleid Loonse Waard pas vanaf 1 januari.

Afbeeldingsresultaat voor loonse waard niftrik


NIFTRIK/BALGOIJ - Nieuwe regels voor honden in natuurgebied de Loonse Waard - tussen Niftrik en Balgoij - worden pas op 1 januari van kracht. Vooraf wil de gemeente Wijchen met alle betrokkenen praten en de afspraken waterdicht regelen in de APV (algemene plaatselijke verordening). Afgelopen zomer was er ophef, toen de gemeente plots besloot dat honden in de hele Loonse Waard niet meer los mochten. Bijzondere dieren en planten zouden te veel last van ze hebben.

Afbeeldingsresultaat voor loonse waard niftrik

 

 

Hondenbezitters én natuurliefhebbers waren verontwaardigd: niet het hele gebied zou behoefte hebben aan zo'n verregaande maatregel. Ook bleek het besluit wettelijk onjuist, zodat drie weken later de honden weer overal los mochten rondlopen. 

Strook pal langs rivier

,,Het is ook wat vreemd geregeld", zegt verantwoordelijk wethouder Paul Loermans. ,,Het aanwijzen van losloopgebieden is een verantwoordelijkheid van het college van B en W. Maar het aanwijzen van gebieden met aanlijngebod ligt bij de gemeenteraad."


Daar komt nog bij dat in het buitengebied honden in principe altijd mogen loslopen, tenzij de eigenaar van de percelen dat verbiedt. En de gemeente is voor het overgrote deel eigenaar van de Loonse Waard; alleen een strook pal langs de Maas is van Rijkswaterstaat.

Met diverse hondenbezitters heeft Wijchen al gesproken: zij willen een gedeelte van Loonse Waard blijven gebruiken om hun viervoeters te laten rennen. Rijkswaterstaat en de natuurbeschermers komen dezer dagen nog aan tafel. De gemeenteraad neemt in november een besluit. De rest van dit jaar mogen de honden in elk geval nog overal in de Loonse Waard vrij rondhollen. 


Ráák! En nu is Wout de koning van Niftrik
2018-10-01

Wout Jansen had de eer van het laatste rake schot en is zo drie jaar de schutterskoning van het dorp geworden.IMG_7312


10 deelnemers wilden op maandag 1 oktober de Schutterskoning van Niftrik worden. Poul Derks moest namelijk na 3 jaar opgevolgd worden. Naast de eer van een goede en gelukkige schutter te zijn, geeft 3 jaar schutterskoningsschap in Niftrik ook nogal wat verplichtingen. 1 x per maand moet er vergaderd worden met het Gilde, daarnaast moet je als koning naar de Kringdag en worden de gildes zoals in Ravenstein, Huisseling en Groesbeek bezocht. Dan is er het Europese Koningsschieten 1x in de 3 jaar. Hieraan deed de vorige Koning Poul Derks mee in Neer in Limburg en beleefde een topdag. Ook als mensen overlijden of een honderdjarige bezoeken behoort dat tot de taken! Zo was Door (den Bekker) Willems de eerste mens in Niftrik die deze leeftijd bereikte! Oud-Schutterskoning Poul heeft dan ook als tip voor Wout Jansen: “Geniet ervan want het is schitterend!” Wout gaat dus vaak genieten en dat begint vanavond al in de prachtige feesttent. Natuurlijk zijn wij van Wijchensnieuws.nl er dan ook bij. Wout, van harte gefeliciteerd!

  

 


Dienstenveiling met Afterparty
2018-09-16

Dienstenveiling Niftrik.

 

 


Aankondiging: goederen- en dienstenveiling Niftrik. 26 Oktober 2018 met afterparty aanvang 20.00uur.


Al vele jaren maken we met veel plezier gebruik van ons verenigingsgebouw de Waayershof. Dit is een plek waar heel Niftrik graag komt en geniet van het verenigingsleven.  Om de Waayershof gezelliger en toegankelijker te maken, willen we met alle verenigingen wat aan het verouderde interieur doen. Tegelijkertijd is dit een mooi moment om hierin ook het terras mee te nemen.   In de wandelgangen is het idee ontstaan om dit middels een Goederen- en dienstenveiling te financieren.


Ons plan: een goederen- en dienstenveiling om op die manier met zijn allen geld in te zamelen voor het verbeteren van het interieur van onze Waayershof.  
 
Een goederen- en dienstenveiling kan natuurlijk niet zonder goederen/diensten.  Zoals we allemaal weten beschikken de leden van onze verengingen en alle inwoners van Niftrik over veel talent. Laat je talent spreken, bied jouw dienst aan en draag op deze manier bij aan een verbeterde Waayershof. Uiteindelijk hebben we hier allemaal profijt van.
 
Wat kan je zoal aanbieden:  Voor iemand de hond uitlaten.  2 deuren afhangen.  Vier gangen diner bij je thuis voor twee personen.  Dagje mee in de vrachtwagen.  Fotoshoot van een uur.  Gesigneerd voetbalshirt.  Voor iemand appeltaart bakken.  Het verstellen van kleding o.a. broek korter maken of rits inzetten of iets dergelijks.  Een rit op een Harley Davidson (achterop natuurlijk)
 
Iedere dienst of aanlevering van goederen is terug te vinden op de website: www.dienstenveilingniftrik.nl Deze diensten/goederen worden kosteloos aangeboden.
 
Alle inkomsten zijn uitsluitend bestemd voor verbetering van de benedenverdieping van de Waayershof.  U kunt uw dienst/product aanbieden via de website of email: mail@dienstenveilingniftrik.nl  Vanaf 22 September 2018 kan er via de website geboden worden op de aangeboden diensten/producten. U kunt tot 26 Oktober 2018 online bieden. Deze biedingen zullen het startbedrag zijn waarmee deze diensten en producten (kavels) op 26 Oktober 2018 bij opbod geveild zullen worden.
 
Dit zal een feestelijke avond worden dus laat jullie creativiteit z’n werk doen!   Zet deze datum alvast in uw agenda!! Meer informatie volgt.  
 
Met vriendelijke groet, Namens alle Niftrikse verenigingen, Commissie goederen en dienstenveiling Niftrik.
 
N.B.: Heb je vragen of is iets niet helemaal duidelijk? Mail dan naar mail@dienstenveilingniftrik.nl of Bel: Willem Hendriks 06-51335139 of Rens van Stippent 06-29115704


Start campagne glasvezel in buitengebied!!!
2018-09-11

Start campagne glasvezel in buitengebied!!!

Afbeeldingsresultaat voor glasvezel buitenaf


Start campagne glasvezel in buitengebied

Wijchense bewoners worden op 26 september in zaal Verploegen aan de Woeziksestraat 100 ingelicht over glasvezel tijdens informatieavonden. 

Goed nieuws voor bewoners van het buitengebied van Gelderland Midden en Zuid. ‘Glasvezel buitenaf’ start namelijk de glasvezelcampagne. Daarmee komt snel internet heel dichtbij. Bewoners kunnen zich vanaf nu tot 19 november 2018 inschrijven voor een glasvezelabonnement. Als 50% dit doet, gaat de aanleg door. 

Glasvezel voor de hele regio
Het doel van Glasvezel buitenaf is om het buitengebied van de gemeenten in de hele regio Arnhem-Nijmegen te voorzien van glasvezel. In totaal gaat het om zo’n 7.000 huishoudens in (delen van) de volgende gemeenten: Wijchen, Arnhem, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden en Zevenaar, Berg en Dal, Beuningen, Druten, Heumen, Mook en Middelaar, Nijmegen.

Aanbod voor alle bewoners hetzelfde
Alle bewoners krijgen hetzelfde aanbod. Ze kunnen kiezen uit een glasvezelabonnement voor internet, televisie en/of telefonie bij één van de vijfdienstaanbieders: Caiway, CBizz, Delta, Fiber en Helden van Nu. Naast dit abonnement, betalen zij een vastrechtvergoeding voor het gebruik van het glasvezelnetwerk en de glasvezelaansluiting. Bewoners kunnen kiezen tussen een maandelijks bedrag van 15 euro of een eenmalige afkoop van 1900 euro. Beslissen ze voor 15 oktober 2018 dan betalen ze eenmalig slechts 1600 euro.

Informatieavonden voor meer informatie
De komende dagen ontvangen alle bewoners die in aanmerking komen voor glasvezel een persoonlijke uitnodiging voor de informatieavonden. Glasvezel buitenaf kiest ervoor om bewoners persoonlijk te informeren. “Wij vinden het belangrijk om vanuit Glasvezel buitenaf te vertellen wat glasvezel is en wat de mogelijkheden zijn. Maar ook waarom een deelname van 50% noodzakelijk is om glasvezel aan te leggen. Tijdens de informatieavonden zijn ook de dienstaanbieders aanwezig. Mensen die zich al willen oriënteren op glasvezelpakketten, kunnen bij hen terecht met vragen,” vertelt Piet Grootenboer, directeur Glasvezel buitenaf.

Vraag glasvezel buitengebied groot
Dat de vraag naar een goede breedbandverbinding in het buitengebied groot is, blijkt uit de reeds afgeronde campagnes van Glasvezel buitenaf. Eerder werden glasvezelcampagnes in grote delen van het land succesvol afgerond. Ook in de buurt, bijvoorbeeld in gemeente Wageningen, Renkum en Doesburg.

Meer informatie over de campagne is beschikbaar op de website glasvezelbuitenaf.nl


Wijchen en Beuningen willen samen optrekken bij nog meer windmolens
2018-09-09

Wijchen en Beuningen willen samen optrekken bij nog meer windmolens.

Afbeeldingsresultaat voor windturbine


WIJCHEN/BEUNINGEN/DRUTEN Wijchen wil graag meer overleg met buurgemeenten Beuningen en Druten over het plaatsen van windmolens. Beuningen vindt dat prima, maar hamert er op dat de procedures voor de huidige plannen - langs de A73 bij Knooppunt Ewijk - vooral gewoon doorgaan. 

Afbeeldingsresultaat voor windturbine

,,Ik wil wat windmolens betreft graag meer met Beuningen en Druten optrekken. Mogelijk kunnen we tot een gezamenlijke locatie komen", zegt Wijchens duurzaamheidswethouder Titus Burgers. ,,Want in de praktijk zie je dat vrijwel altijd locaties aan de grenzen van de gemeenten - in het buitengebied - in beeld zijn. Mogelijk kunnen we met Beuningen en Druten tezamen een gedragscode opstellen."

Wijchen heeft al zo'n gedragscode: een eisenpakket op het gebied van draagvlak en overlastbestrijding, waar initiatiefnemers voor windmolens aan moeten voldoen. 

Beunings wethouder Piet de Klein vindt het prima om met de buren om de tafel te gaan zitten, maar hamert er op dat de huidige plannen voor vier of vijf windmolens langs de A73 daarvoor niet worden stopgezet. ,,Wij varen onze eigen koers, met dit windmolenlocatieplan langs de A73." 

Overleg met de buren uit Wijchen en Druten is wat De Klein nuttig om te praten over nog meer windmolens. ,,Want in de regionale doelstellingen moet meer gebeuren. Nijmegen kan geen windmolens midden op het Keizer Karelplein zetten, maar zal ook voor schone energie moeten zorgen." 

Ook voor Burgers betekent het nieuwe, gewenste overleg met Beuningen en Druten niet de huidige plannen voor drie windmolens aan de Schoenaker bij Woezik in de wachtstand gaan. ,,Wel voor de extra windmolens die er mogelijk in regionaal verband mogelijk nog aankomen." Druten verwacht binnen een maand met concrete locatievoorstellen voor windmolens te komen om aan de eigen schone energiedoelstellingen te voldoen. 

Overigens is Burgers niet van plan de evaluatie van het windmolenproces tot nu toe - omvat in een gedragscode - eerder dan volgend jaar te evalueren. Daardoor weet Wind in Wijchen - de initiatiefnemers voor de Wijchense molens aan de Schoenaker - komend half jaar nog niet waar het aan toe is. 

,,Vanaf de zijlijn kijkt nog een aantal projectontwikkelaars mee. Wellicht willen zij ook wel windmolens op Wijchens grondgebied bouwen, alhoewel ze nog geen concrete plannen hebben. Dat moet je niet halverwege de spelregels veranderen door vervroegd de windmolenprocedures tot nu toe te gaan evalueren." Alleen de Wijchense gemeenteraad zou zo'n versnelde evaluatie van de gedragscode kunnen afdwingen. 


Honden mogen voorlopig weer los in de Loonse Waard
2018-09-04

Honden mogen voorlopig weer los in de Loonse Waard

 

De gemeente Wijchen meldt: “Onlangs maakten wij op deze gemeentepagina’s bekend dat honden in de Loonse Waard en in de uiterwaarden van de Maas bij Balgoij voortaan aan de lijn moeten. Dit om een aantal kwetsbare diersoorten in het gebied te beschermen. De nieuwe maatregel volgde na overleg met natuurbeschermers. Zo zijn er serieuze zorgen geuit over het verstoren van diverse kwetsbare dieren door veel loslopende honden.

Een aantal natuurbeschermers heeft inmiddels aangegeven dat het invoeren van een totaal losloopverbod in het gebied misschien toch te ver gaat. Veel hondenbezitters vinden dat ook. Reden voor wethouder Paul Loermans om de kwestie op korte termijn opnieuw te bekijken. “Velen blijken het losloopverbod in het hele gebied te ingrijpend te vinden. Die kritische geluiden krijgen we ook van natuurbeschermers. Daarom gaan we nu opnieuw met elkaar in gesprek. Dit moet leiden tot een beter gedragen oplossing. De bordjes die we pas hebben geplaatst, halen we weg. Honden mogen daar voorlopig dus weer loslopen. Wel willen we de mensen vragen rekening te houden met de kwetsbare dieren die in het gebied leven.”

Volgens de wethouder blijkt inmiddels dat ook de manier waarop het verbod is ingesteld procedureel niet klopte. “Daarin zijn we wellicht te snel gegaan. Zo blijkt nu dat het college en de raad er een besluit over hadden moeten nemen en dat is niet gebeurd. Ook dat gaan we natuurlijk herstellen.””


Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal
2018-08-19
Fotowedstrijd Euregio Rijn-Waal

De Euregio Rijn-Waal is dit jaar weer op zoek naar creatieve fotografen die mee willen doen aan de jaarlijkse fotowedstrijd. Het thema is dit jaar “Het trefpunt in uw gemeente” en de wedstrijd staat open voor alle inwoners van de Euregio Rijn-Waal.

Voor een succesvolle deelname is het belangrijk dat de foto´s betrekking hebben op het thema. Wat is het trefpunt in uw gemeente, waar komen oud en jong bijeen? Denk aan het dorpsplein, cultuurhuis of misschien wel de kermis of ander evenement, wat kenmerkend is voor uw gemeente en voor de Euregio Rijn-Waal.

Iedere deelnemer kan max. drie foto’s inzenden. Deze dienen digitaal óf afgedrukt (min. formaat 13 x 18 cm) te worden ingezonden en moeten voorzien zijn van titel, plaats van opname, naam, telefoonnummer en e-mail adres van de fotograaf.

Het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal kiest de mooiste foto’s. De winnaars krijgen begin december bericht en worden op 17 december tijdens de eindejaar bijeenkomst gehuldigd. De twee mooiste inzendingen uit Nederland en die uit Duitsland worden bovendien met een geldprijzen van resp. 200 en 100 euro beloond. Over de beslissing van het Dagelijks Bestuur van de Euregio Rijn-Waal kan niet worden gecorrespondeerd.

Voor alle ingeleverde foto´s verkrijgt de Euregio Rijn-Waal de gebruikersrechten onder naamsvermelding van de fotograaf. De ingeleverde foto´s worden eigendom van de Euregio Rijn-Waal.

De foto´s kunnen tot 31 oktober 2018 in een gesloten enveloppe onder vermelding van “Fotowedstrijd” ingestuurd worden naar Euregio Rijn-Waal, Postbus 220, 7040 AE ´s-Heerenberg of digitaal naar info@euregio.org.

 

Alle informatie over de fotowedstrijd kunt u nalezen op www.euregio.org/fotowedstrijd2018.

Kijk ook eens voor subsidiemogelijkheden binnen de Euregio.


Kindervakantieweek Niftrik en Batenburg
2018-08-13

Kindervakantieweek Batenburg/Niftrik begonnen!


Het thema van de leuke kindervakantieweek van 13 t/m 16 augustus voor alle basisschoolkinderen van Batenburg en Niftrik is dit jaar ‘Cowboys en Indianen’. Op maandag 13 augustus was de start met 80 kinderen die al superleuk was met het hutten bouwen en knutselen!
Woensdag is de gezellige afsluitende feestavond en dan zijn we natuurlijk ook bij!


Verkeer van `Verkeersplaza`
Regionieuws NB oost

Struin kalender


Sponsors

de Haar keukens
Your Style
Buurtsuper Lamers
Van Stippent
Van Stippent vliegengordijnen
Frank Lemmers bouw
Autobedrijf A van den Berg